Wojciech Pszoniak nie żyje. Wybitny polski aktor miał 78 lat [*] #wojciechpszoniak #filmpolski #kino

Wczoraj rano (19.10.2020) w Warszawie w wieku 78 lat zmarł wybitny polski aktor teatralny i filmowy, pedagog Wojciech Pszoniak.

Urodził się 2 maja 1942 we Lwowie. Tam spędził pierwsze dwa lata życia. Pod koniec II wojny światowej jego rodzina musiała wyjechać z tego miasta. Dorastał w Gliwicach, w kamienicy przy ulicy Arkońskiej, gdzie zaprzyjaźnił się z Tadeuszem Różewiczem.

W 1968 ukończył studia na PWST w Krakowie. Występował na scenach Starego Teatru w Krakowie oraz Teatru Narodowego w Warszawie i Teatru Powszechnego w Warszawie. W latach 1974–1980 był wykładowcą w warszawskiej PWST. Występował także w kabarecie Pod Egidą. Od końca lat 70. grał w teatrach francuskich, m.in. w Nanterre, Montparnasse i Chaillot, a także na scenach londyńskich. W latach 80. wyjechał na stałe do Paryża.

Na ekranie debiutował w bułgarskim serialu Proizszestwia na Sljapata ulica (1965). W filmie polskim natomiast w 1970 – Twarz anioła (reż. Zbigniew Chmielewski). Wystąpił w kilkudziesięciu filmach polskich, francuskich i w produkcjach międzynarodowych. Zagrał m.in. tytułową rolę w Diable (reż. Andrzej Żuławski, 1972), rolę Mieszka I w Gnieździe (reż. Jan Rybkowski, 1974), zagrał Josełe w Austerii (reż. Jerzy Kawalerowicz, 1982). Wystąpił także w filmach Andrzeja Wajdy: w roli dziennikarza i Stańczyka w Weselu (1972), Moryca w Ziemi obiecanej (1974) i tytułowej roli w Korczaku (1990). Zagrał m.in. Władysława Gomułkę w filmie Czarny czwartek, opowiadającym o wydarzeniach grudniowych. Wystąpił również w filmie 1920 Bitwa Warszawska, reż. Jerzy Hoffmaa oraz filmach Mniejsze zło reż. Janusz Morgenstern i Mała matura 1947 reż. Janusz Majewski.

Zmarł na wskutek choroby nowotworowej

Był żonaty z Barbarą Pszoniak. Miał starszego o 12 lat brata Jerzego i starszego o 11 lat brata Antoniego Pszoniaka, który również był aktorem. Publikował felietony na portalu Koduj24.pl.

Wybrana filmografia
1972: Wesele – dziennikarz, Stańczyk
1974: Czterdziestolatek (serial telewizyjny, odc. 3) – homoseksualista w kawiarni
1974: Gniazdo – Mieszko I
1974: Ziemia obiecana – Moryc Welt
1976: Motylem jestem, czyli romans 40-latka – redaktor Oswald z telewizji
1977: Sprawa Gorgonowej – profesor
1980: Olimpiada ’40 – Otto Schultze
1982: Austeria – Rudy Josełe
1988: Zabić księdza – grający w brydża
1990: Korczak – Janusz Korczak
1995: Wielki tydzień – radca Zamojski
2001: Garderoba damska – bufetowy Miecio
2003: Zmowa milczenia – arcybiskup
2005: Oliver Twist – Fagin (głos, polski dubbing)
2006: Oficerowie (serial telewizyjny) – Czesław Pieczur
2008: Teraz albo nigdy! (serial telewizyjny) – Witold Koprowicz
2009: 39 i pół (serial telewizyjny, odc. 17) – pułkownik Stefan Dawidziuk
2009: Rocky i Łoś Superktoś – Borys Badenow (głos, polski dubbing)
2009: Mniejsze zło – pacjent
2010: Sprawiedliwi (serial telewizyjny, odc. 6-7) – Jakub Kohn
2010: Mała matura 1947 – major Trzaska
2011: Czarny czwartek – Władysław Gomułka
2011: 1920 Bitwa warszawska – generał Maxime Weygand
2014: Dziecko Rosemary (miniserial) – monsieur Wees
2015: Carte Blanche – profesor okulista
2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Felicjan Zuppe

Został odznaczony m. in.
Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski – 2011
Złotym Krzyżem Zasługi – 1975
Złotym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” – 2007

Został nagrodzony m. in.
1975: nagroda na 2. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku za pierwszoplanową rolę męską Moryca Welta w Ziemi obiecanej
2015: nagroda na 40. Festiwalu Filmowym w Gdyni za drugoplanową rolę męską w filmie Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
2016: Orzeł za najlepszą drugoplanową rolę męską w filmie Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
Inne
1998: odsłonięcie gwiazdy Pszoniaka w Alei Gwiazd na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

źródła
Informacje: Wikipedia
zdjęcia:
https://kultura.gazetaprawna.pl/artykuly/1493851,zmarl-wojciech-pszoniak-wybitny-aktor-mial-78-lat.html
https://ikc.pl/nie-zyje-wojciech-pszoniak/a-to-ciekawe/
https://culture.pl/en/artist/wojciech-pszoniak
https://wyborcza.pl/7,75410,26411236,wojciech-pszoniak-nie-zyje-przypominamy-jego-role.html?disableRedirects=true
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1975546,1,barwny-ptak-odszedl-wojciech-pszoniak.read
https://www.vogue.pl/a/wojciech-pszoniak-nie-zyje
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-wojciech-pszoniak-nie-zyje-nigdy-nie-kalkulowalem-robilem-to,nId,4801935
https://wmeritum.pl/wojciech-pszoniak-nie-zyje-aktor/328573
https://tvn24.pl/kultura-i-styl/wojciech-pszoniak-nie-zyje-francuzi-zegnaja-aktora-4725639
https://ino.online/post/8886/zmarl-wojciech-pszoniak-wybitny-aktor-teatralny-i-filmowy.html
http://wiez.com.pl/2020/10/19/odszedl-wojciech-pszoniak-wielki-artysta-niepowtarzalny-czlowiek/

muzyka: Jeremy Blake - I'll Remember You

BĘDZIE NAM GO BARDZO BRAKOWAĆ [*] :-(

Powiązane wiadomości:

1 komentarze:

Oliwia Rutkowska
Oliwia Rutkowska:
Spoczywaj w pokoju 😓